El vi a Sarral: una tradició arrelada a la terra

El municipi de Sarral és considerat el cor vinícola i artesà de Catalunya. Aquest títol és corroborat pels milers dhectàrees de vinya que durant segles, han estat font de riquesa i dinspiració daquest poble. Les restes arqueològiques romanes trobades a Sarral certifiquen lexistència d’aquesta cultura en la qual els vins tenien una gran importància. Però no serà fins a ledat mitjana que el conreu de la vinya tindrà un paper de primer ordre.

 UNA MICA DHISTÒRIA

El conreu de la vinya va avançar a passos gegants a partir de mitjans del segle XIX, ja que lexportació de vi i daiguardent cap al nord dEuropa i cap a Amèrica va convertir la vinya en un conreu gairebé exclusiu. Però la fil·loxera va arruïnar aquesta etapa desplendor. Malgrat tot, la misèria va despertar la creativitat, i els pagesos van començar a associar-se, creant les primeres Societats per així unificar els treballs i aconseguir sortir duna situació econòmica desesperada. Aquests van ser els inicis del cooperativisme agrari, que a Sarral es va iniciar a finals del segle XIX amb la creació de la Societat de treballadors agrícoles, que el 1907 es convertiria en el Sindicat Agrícola. Més tard, el 1913 sorgia una altra entitat a la vil·la que sanomenaria Sindicat de Vinicultors, i que provocaria que el 1959 les dues entitats es fusionessin sota el nom de Cooperativa Vinícola de Sarral. Aquesta és una de les vinícoles locals, que actualment s’ha convertit en una de les cooperatives més pròsperes i dinàmiques del sector. 

LES VINYES MÉS ALTES DE CATALUNYA

Les més de 1000 hectàrees de vinyes plantades des de 350 fins gairebé 700 metres daltitud al nord de la Conca de Barberà fa que aquestes siguin les vinyes més altes de Catalunya, on shi pràctica una viticultura sostenible i raonada, situant cada varietat de raïm allà on assoleix un major equilibri i desenvolupa plenament les seves qualitats. A Sarral es conreen diverses varietats de raïm, de les que en destaquen el macabeu, el trepat i la parellada. El macabeu és la varietat que aporta capacitat aromàtica i estructura als caves, mentre que l’únic factor que el diferència del parellada és la frescor que aquest dona als caves. Pel que fa al trepat, aquesta és la varietat autòctona i única que només trobem a la Conca de Barberà.

La unió de tots aquests factors fan que Sarral sigui un municipi arrelat a la terra i al vi, un producte que durant segles ha donat reconeixement i dinamisme econòmic a la vila, on actualment, a més de la Cooperativa Vinícola, s’hi troben els cellers Rosa Maria Torres i Mas del Nen.

vinicoles locals

Anuncios