Ermita dels Sants Metges

L’Ermita dels Sants Metges és un dels punts més estimats pels habitants de Sarral. Està situada a un quilòmetre del poble, i els seus orígens daten en l’Ermita primitiva de mitjans segle XIV, de la qual només en queda l’absis. Es van fer noves restauracions l’any 1700 i 1854, en agraïment als Sants Metges, Cosme i Damià, per haver guarit al poble d’una epidèmia de còlera. Aquests foren els orígens d’una gran devoció pels Metges, que ha derivat en la celebració durant el mes de juny de l’Aplec de l’Ermita i també de la Festa dels Sants Cosme i Damià. 

Durant la Guerra Civil Espanyola, aquest edifici va ser utilitzat com a guarida pels militars, resultant-ne molt malmesa. Per això, el 1970, l’arquitecte sarralenc Josep Puig Torné, junt amb el recolzament de tot el poble, va enderrocar les parets en mal estat, conservant l’absis original, per construir un edifici de línies sinuoses que abraça l’antic absis gòtic i del que destaca el campanar de formigó que suporta la coberta i la gran vidriera de l’entrada, dissenyada per Grau Garriga. Aquesta és un mosaic-reixa formada per tota mena d’eines de pagès i estris rurals que van donar els habitants del municipi en el seu moment, i on destaca un fòrceps.

En un dels accessos de l’Ermita s’ha pogut conservar l’escalinata del segle XIX, flanquejada per les estàtues dels dos sants.

Cal destacar però, que l’Ermita pels sarralencs no és només l’edifici que ara veiem, sinó que és també el seu entorn. La Font de l’Ermita, el parc, el bosc, el refugi, i també el Restaurant Obac 5.0, situat a l’edifici de l’Ermita, conformen un conjunt paisatgístic i arquitectònic que és ideal per passar un dia de lleure en plena natura. 

 

Anuncios