Església de Santa Maria

L’Església de Santa Maria està formada per un temple barroc d’una sola nau de més de 40 metres i planta de creu llatina, amb quatre capelletes col·laterals situades entre els contraforts. A l’interior, totalment rehabilitat a principis del segle XXI, destaquen els altars i l’antic combregador d’alabastre de Sarral, els vitralls laterals, la pica baptismal de jaspi i les pintures de factura neobizantina del presbiteri. Al pati de la casa rectoral hi trobem el timpà romànic del segle XIII, l’element escultòric més valuós del patrimoni artístic sarralenc.

Documentada ja el 1194, l’església parroquial de Sarral, dedicada a Santa Maria en el misteri de l’Assumpció, va ser enderrocada el 1464 per les forces de Joan II i Pere d’Urrea. Una segona església, situada en el mateix lloc, es va construir probablement a finals del segle XV i a l’inici del XVI, seguint, segons sembla, els criteris arquitectònics gòtics,  i també renaixentistes.  

esglesia_13
Interior de l’Església de Santa Maria – Foto: Marta Arjona/©Ajuntament de Sarral

L’estructura de l’església actual va ser bastida al llarg de més de cent anys (des de finals del XVII fins a començaments del XIX) i en tres etapes ben diferenciades. Ara bé, gran part d’aquest edifici va ser calcinat per un incendi fortuït la nit de Nadal de 1801. La restauració i notable modificació de l’església conformaria la tercera etapa (1802-1807), la que havia de donar-li l’aspecte que avui podem admirar. Durant la guerra civil espanyola el temple va ser cremat el juliol de 1936 i dinamitat tres anys més tard. Després de la guerra, els sarralencs van reconstruir l’edifici –seguint l’estructura i mode de l’anterior– durant els anys quaranta i cinquanta, i el 4 d’abril de 1954 la Vila ja celebrava l’abelliment interior del temple ja restaurat. El campanar, per la seva banda, una mola de cinc-centes tones de pedra i més de 40 metres d’altitud, es va enllestir el setembre de 1957. 

El març de 2017 es presenta el llibre sobre l’Església de Santa Maria i la importància que aquesta té pel municipi, “Santa Maria de Sarral: l’església i la vila. Context històric, descripció, valor patrimonial i connexions culturals” d’Antoni M. Marsal.

17434758_1576126979071874_3146626017941510095_o (1)
“Santa Maria de Sarral: l’església i la vila. Context històric, descripció, valor patrimonial i connexions culturals” d’Antoni M. Marsal. Foto de portada: Marta Arjona

(Adaptació de text publicat per Antoni M. Marsal sobre l’Església de Santa Maria)

Anuncios